De cozy detectives komen naar Nederland!

Als je de woorden cozy detectives hoort, denk je als fervent boekenworm of seriekijker meteen aan de boeken van Mary Higgins Clark, de series Murder She Wrote en Father Brown, en natuurlijk Miss Marple en Poirot van Agatha Christie.

Cozy detectiveverhalen zijn eigenlijk een soort ‘gezellige romanthrillers’. Vooral in Amerika en Engeland zijn de cozy detectives ontzettend populair. Vaak gaat het om een misdaad die is gepleegd in een kleine plaats waar iedereen elkaar kent. Een van de dorpelingen ontdekt aanwijzingen en uiteindelijk wordt de misdaad opgelost door de amateurspeurneus samen met een gezellige sidekick .

Wie is de amateurspeurneus in een cozy detectiveverhaal?
De amateurspeurneus is degene die de aanwijzingen aantreft, de lijntjes verbindt en tot de conclusie komt wie de dader is. Vaak gaat het om een persoon van middelbare leeftijd. Een betrouwbaar en nieuwsgierig persoon die alle bewoners aan het praten krijgt, met en over elkaar. De speurneus kan natuurlijk ook een jong persoon zijn, als het maar een amateur is. Naast de klassieke speurneuzen, zijn er ook cozies waarin de hoofdpersoon een dier of een gepensioneerde politiefunctionaris is. Het komt er vooral op neer dat de hoofdpersoon nauwelijks met de politie samenwerkt en zelf het mysterie oplost.

Wie is de leuke sidekick?

In de cozy detectiveverhalen gaat de amateurspeurneus niet altijd alleen op pad: er is vaak sprake van een sidekick. Een leuke, harige sidekick of een persoon die dicht bij de amateurspeurneus staat in een vaak niet-romantische setting. De leuke sidekick helpt de amateurspeurneus met het oplossen van het mysterie.

Waar speelt een cozy detectiveverhaal af?

Cozies staan bekend om de gezellige plekken waar het zich afspeelt. Vaak gaat het om een kleine stad of een dorpje waar iedereen elkaar kent en spreekt. De plek wordt vaak uitgebreid en bijna romantisch beschreven. Als lezer zou je er zelf willen wonen, op de misdaad na natuurlijk.

Hoe wordt er met de misdaad omgegaan?
Bij een detectiveverhaal wordt meteen gedacht aan een moord die moet worden opgelost, maar dat wil niet zeggen dat een moord de enige misdaad is die wordt begaan in een cozy detectiveverhaal. Zo kan er ook sprake zijn van ontvoering, brand, diefstal, roof of een andere misdaad. Zelden zul je in cozies geweld of seks tegenkomen. De misdaden die plaatsvinden gaan meestal niet gepaard met (veel) bloed en zijn meestal niet sadistisch van aard. Zeker geweld tegen dieren of kinderen zul je niet aantreffen. Vaak is de misdaad al gepleegd voordat het verhaal begint of vindt de misdaad plaats buiten het verhaal om en wordt het slachtoffer of misdaad tijdens het verhaal ontdekt. Dus kort gezegd: er is een misdaad gepleegd en de speurneus komt vaak per ongeluk aanwijzingen tegen.

Hoe zit het dan met de romantiek in een cozy detectiveverhaal?
De romantiek verdwijnt juist naar de achtergrond, samen met geweld. Natuurlijk kan er iets romantisch opbloeien tussen personages, maar dit heeft niet de overhand in het verhaal. Cozies zijn dus verhalen zonder expliciete scenes en draait het om het mysterie.

Wat maakt cozy detectiveverhalen zo leuk en populair?
Cozies worden niet voor niets ‘gezellig’ genoemd. Ze laten je achter met een voldaan gevoel en zijn niet te spannend. Als lezer voel je een connectie met de personages in het boek alsof je er vrienden mee kunt worden . De verhalen zijn meestal makkelijk geschreven en lezen makkelijk weg. Ook gaat het vaak om doodgewone situaties met doodgewone mensen. Het zou jou zo kunnen overkomen en daarmee raak je nog meer betrokken bij het verhaal. Je gaat je afvragen wat jij zou doen in zo’n situatie, als jij de speurder zou zijn. Het verhaal bevat vaak kleine aanwijzingen voor de lezer om te speculeren welke dorpeling, of dorpelingen, de misdaad heeft of hebben begaan. Een paar elementen worden wel als cruciaal gezien om het zo cozy mogelijk te maken. Zo moeten er genoeg aanwijzingen voor de lezer in het verhaal zitten zodat je zelf het mysterie kunt oplossen, maar het moet de lezer niet al te makkelijk worden gemaakt. De amateurspeurneus is heel belangrijk voor het verhaal en moet een personage zijn waar je van gaat houden. De slachtoffers mogen daarentegen juist wat minder geliefd zijn. Het verhaal dient een relatief gelukkig eind te bevatten en het boek hoeft geen dikke pil te zijn. Het leuke aan cozies is dat ze vaak in een serie uitkomen , waardoor je gaat meeleven met alle personages. Dit betekent niet dat je alle boeken in de serie moet lezen. Vaak zijn de boeken ook als standalone te lezen. Aan het einde van ieder boek weet je wie de dader van de misdaad is, dankzij de amateurspeurneus. Tot slot maakt humor de mysterie extra knus. Dit zijn genoeg redenen om de cozy detectiveverhalen naar Nederland te halen.

Niet alleen de boekenclub wordt afgeserveerd.

De cozy detectiveverhalen komen naar Nederland! In Maart van dit jaar wordt het tweede boek van de Myrtle Clover Cozy Mysteries, geschreven door Elizabeth Spann Craig, uitgegeven in Nederland.

‘Moord op het menu’ is het tweede boek uit de Myrtle Clover reeks en gaat over de moord op Jill Caulfield.

De gepensioneerde, tachtigjarige lerares Myrtle Clover weet niet meer wat de wereld bezielt als haar boekenclub besluit over te stappen op een dinerclub. Wie wil er chips met een dip als er ook literaire werken van Dickens en Yeats gelezen kunnen worden? De dinerclub houdt een safari-diner. Iedereen verzorgt een andere gang van het diner. Myrtle zal het nagerecht verzorgen, waar iedereen blij mee is gezien haar toch wat gebrekkige kookvaardigheden. Echt zin heeft Myrtle niet in de avond, maar als zij en een paar andere dames tijdens het hoofdgerecht een lichaam ontdekken, wordt de avond snel interessant. Myrtle daagt zichzelf en haar "partner in Crime" Miles uit om de moord op te lossen en hoopt daarmee haar zoon, de politiechef, te snel af te zijn. Tenminste, als de moordenaar haar niet eerst vindt.

Het boek ‘Moord op het menu’ van Elizabeth Spann Craig is nu verkrijgbaar in de voorverkoop op de webshop van 18.02 publishing.

Pamela Hoeks

Mooi van buiten betekent niet altijd ook mooi van binnen.

En de cozy detectiveverhalen komen naar Nederland! In oktober van dit jaar wordt het eerst boek van de Myrtle Clover Cozy Mysteries, geschreven door Elizabeth Spann Craig, uitgegeven in Nederland.

‘Wie mooi is, is mooi dood’ is het eerste boek uit de Myrtle Clover reeks en gaat over de moord op Parke Stockard. Ze was gezegend met een mooi uiterlijk, een zakelijk inzicht en had genoeg om tevreden over te zijn. Maar dat was ze niet. In plaats daarvan drukte Parke haar stempel op het stadje Bradley en dat werd haar niet in dank afgenomen.
Wanneer de gepensioneerde tachtigjarige onderwijzeres Myrtle Clover Parkes lichaam ontdekt, raakt niemand in Bradley echt van streek. Myrtle besluit haar zoon die politiechef is, te laten zien wat ze nog kan op haar leeftijd. Ze besluit de misdaad zelf te onderzoeken en vooral ook op te lossen. Terwijl ze net went aan haar rol als detective, ontmoet ze een nieuwe bewoner van Bradley. Miles is weduwnaar en de perfecte hulp bij het speuren.

Het boek ‘Wie mooi is, is mooi dood’ van Elizabeth Spann Craig is nu verkrijgbaar in de webshop van 18.02 publishing en alle ander verkoopkanalen. Het tweede boek wordt in maart verwacht.

Pamela Hoeks